Terhorsterzand

Gisterochtend was ik weer voor dag en dauw in de weer. Op maandag was de zonsopgang prachtig en voor dinsdagochtend was hetzelfde weer voorspeld. Na wat onderzoek op maandagavond was het besloten, ik zou op dinsdagochtend op de fiets naar Terhorsterzand. 

Het Terhorsterzand is circa 181 ha groot en ligt ten zuiden van Beilen; bijna om de hoek van mijn huis. Het is een stuifzandgebied dat gedeeltelijk is “vastgelegd”, doordat er in 1900 dennen zijn aangeplant. Het grootste deel van het heuvelachtige terrein (100 ha) bestaat uit heide, afgewisseld met vennen in de lagere delen en jeneverbesstruweel op de hogere delen. 

Bovenstaande foto was het resultaat van mijn vroege excursie. De heide staat nog in bloei, dichtbij zie je drie jeneverbesstruiken en in de verte door de mist heen het begin van het jeneverbesstruweel. Een gebied dat de moeite waard is om te bezoeken.

Niet alleen voor de hei of voor het bos, maar ook voor de diverse planten en dieren. In het gebied komen onder andere orchis, beenbreek, moerasklauw, de adder, heikikker, wielewaal en dodaars voor. En wie weet kom je nog wat schapen en jonge runderen tegen!

Nieuwsgierig naar meer van mijn werk? Klik hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *